Szybkie do zrobienia niestety trzeba czekać aż deser zgęstnieje:( ja przyśpieszyłam proces wkładając deser do zamrażarki:) i w pół godziny można było już się delektować mieszanką dwóch smaków które niesamowicie się dopełniają:)
Wyszło mi 5 pucharków.
Składniki na waniliową panna cottę:
- 600 ml śmietanki 30% lub 36%
- 100 ml mleka
- 75 g cukru
- 2 laski wanilii (lub 3 łyżeczki aromatu waniliowego)
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
Składniki na truskawkowy mus galaretkowy:
- 500 g truskawek
- 1 opakowanie (75 g) galaretki truskawkowej
- 200 ml gorącej wody
Śmietankę i mleko wlać do garnka, dodać cukier i ziarenka wyskrobane ze
środka lasek wanilii oraz puste strączki. Całość podgrzać. Gdy zawartość
garnka zacznie się gotować, należy go zdjąć z ognia. Wyjąć laski
wanilii, a jeżeli zamiast nich chcecie użyć aromatu waniliowego, to jest
to odpowiedni moment na dodanie go do reszty składników. W ciepłej
wodzie rozpuścić żelatynę i wlać go garnka. Całość wymieszać i odstawić
do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Można przyspieszyć ten
proces wstawiając garnek do zimnej wody. Chłodny płyn przelać do
pucharków lub szklanek i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
(zajmuje to minimum 2 godziny).
Przygotowanie truskawkowego musu to zmiksowanie truskawek blenderem, a
następnie dodanie do nich galaretki rozpuszczonej w wodzie. Przestudzoną
całość należy wylać na stężałą panna cottę i wstawić ponownie do
lodówki. Po mniej więcej 2 godzinach deser powinien być gotowy. Proces
tężenia truskawkowej masy można przyspieszyć wstawiając naczynia do
zamrażalnika lub zwiększając chłodzenie lodówki.
Mniam smakowało obłędnie :) Smacznego
Dłuższy czas zastanawiałam się nad założeniem kolejnego bloga o gotowaniu, ale z jednej strony kocham gotować i sprawia mi mi to wielką radość , to czemu tą radością nie mogłabym podzielić się z Wami :) Jestem zalataną i zwariowaną mamą ale czas na pichcenie zawsze znajdę tylko jak mam wolną chwile biorę córeczkę i lecimy do kuchni fakt faktem najbardziej pomaga mi w wylizywaniu misek po kremach :) Mam nadzieje że z przyjemnością będziecie odwiedzać moją stronę.
czwartek, 28 maja 2015
wtorek, 26 maja 2015
Ciasto RabarbaLove
Ciasto RabarbaLove
Nie ukrywam znalazłam przepis w internecie na jednej z ulubionych moich stron http://www.malacukierenka.pl/ ja troszeczkę go zmodyfikowałam ale najpierw napisze przepis oryginalny a na koniec dodam moją uwagę taką trochę bardziej z lenistwa :)
Ciasto Wyszło przepyszne a z talerza zniknęło momentalnie:)
Składniki:
Ciasto:
4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
130g miękkiego masła
szczypta soli
130g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej)
Beza:
4 białka
150g cukru
50g płatków migdałowych
2 łyżeczki soku z cytryny
2 płaskie łyżki kisielu w proszku, najlepiej w czerwonym kolorze, ja użyłam malinowego
Masa rabarbarowa:
500g rabarbaru
3-4 truskawki (niekoniecznie)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100ml wody + 6 łyżek wody
60g cukru
Masa śmietanowa:
400g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżeczki żelatyny
Ciasto:
1. Masło utrzeć z solą i cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty).
2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać żółtka, po
każdym dodaniu przez chwilę miksować (około 30 sekund). Dodać aromat
wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem
dodawać do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać.
4. Tortownicę o średnicy 23cm (lub dwie tortownice, oba ciasta możemy
piec na raz) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do
tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Jeśli mamy dwie tortownice
połowę ciasta nakładamy do jednej i połowę do drugiej.
Beza:
5. Połowę białek ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny (lub jeśli od razu
robimy na dwie tortownice, ubijamy całe białko z 2 łyżeczkami soku z
cytryny). Gdy masa będzie już sztywna, stopniowo dodajemy połowę cukru i
dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści i masa będzie gęsta oraz lśniąca.
Na końcu dodajemy 1 łyżkę kisielu (jeśli robimy na dwie tortownice,
dodajemy cały cukier i kisiel) .
6. Pianę wyłożyć równomiernie na ciasto w tortownicy i posypać połową
płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC na
funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to
wstawiamy obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).
7. Gdy ciasto ostygnie, zdejmujemy obręcz, do tortownicy nakładamy drugą
połową ciasta i znów ubijamy białka, jak poprzednio. Tak samo pieczemy
ciasto, jak za pierwszym razem.
8. Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.
Masa rabarbarowa:
9. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100ml wody,
wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i
zagotować. Gotować przez około 5 minut.
10. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego
się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu
przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.
11. Letnią masę rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa śmietanowa:
12. Żelatynę rozpuścić w około 1/5 (1/4) szklanki ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia.
13. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać ostygniętą żelatynę i delikatnie wymieszać.
14. Śmietanę nałożyć na masę rabarbarową. Drugie ciasto wyjąć z
tortownicy i położyć je na ubitą śmietanę. Odstawić na 10-15 minut, aby
śmietana zesztywniała. Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy i podawać.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu, ale odradzam lodówkę, gdyż
ciasto może się zrosić i beza nie będzie z wierzchu chrupiąca. Na drugi
dzień też smakuje rewelacyjnie.
* no to tak ja jak zwykle w pośpiechu nie doczytałam do końca przepisu i zrobiłam jeden biszkopt z bezą wiec wpadłam na pomysł i po prostu przedzieliłam go na pół a warstwę z bezą położyłam na wierzch :)
środa, 6 maja 2015
Expresowe ciasto bananowe
Expresowe ciasto bananowe
W ostatniej chwili zadzwonili do mnie goście że będą za dwie godzinki na kawe, hmmm co tu zrobić na szybko?
A może pyszne wilgotne ciasto bananowe:) W przepisie jest polewa ja niestety nie miałam w domu czekolady ale na pewno jeszcze pyszniejsze było by z nią:)
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
50g poszatkowanej, gorzkiej czekolady z zawartością kakao 60%
2 dojrzałe banany
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
150g miękkiego masła
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru
120g śmietany 18%
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Dodatkowo Wierzch:
150g mlecznej czekolady
3 łyżki masła
Kolorowa posypka cukrowa
Ciasto:
1. Banany obrać, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny, wymieszać.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.
3. Do masy wsypać mąkę i wlać śmietanę, wszystko dokładnie, ale krótko wymieszać.
4. Do ciasta dodać banany, czekoladę i wymieszać łyżką, ale tak, żeby składniki się dobrze połączyły.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Wierzch:
6. Mleczną czekoladę razem z masłem roztopić na parze (w miseczce ustawionej nad gotującą się wodą) lub w rondelku z grubym dnem.
7. Ciasto przełożyć na paterę lub talerz, posmarować wierzch czekoladą i udekorować posypką.
W ostatniej chwili zadzwonili do mnie goście że będą za dwie godzinki na kawe, hmmm co tu zrobić na szybko?
A może pyszne wilgotne ciasto bananowe:) W przepisie jest polewa ja niestety nie miałam w domu czekolady ale na pewno jeszcze pyszniejsze było by z nią:)
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
50g poszatkowanej, gorzkiej czekolady z zawartością kakao 60%
2 dojrzałe banany
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
150g miękkiego masła
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru
120g śmietany 18%
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Dodatkowo Wierzch:
150g mlecznej czekolady
3 łyżki masła
Kolorowa posypka cukrowa
Ciasto:
1. Banany obrać, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny, wymieszać.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.
3. Do masy wsypać mąkę i wlać śmietanę, wszystko dokładnie, ale krótko wymieszać.
4. Do ciasta dodać banany, czekoladę i wymieszać łyżką, ale tak, żeby składniki się dobrze połączyły.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Wierzch:
6. Mleczną czekoladę razem z masłem roztopić na parze (w miseczce ustawionej nad gotującą się wodą) lub w rondelku z grubym dnem.
7. Ciasto przełożyć na paterę lub talerz, posmarować wierzch czekoladą i udekorować posypką.
Subskrybuj:
Posty (Atom)