środa, 24 czerwca 2015

Egzotyczne sosy Łowicz #sosyLowicz

Musze się z Wami podzielić pewną przygodą zostałam Ambasadorką
egzotycznych sosów Łowicz. Otrzymałam od nich pake trzech rodzajów sosów.

Mogę polecić sosy, na pewno sprawdzą się w kuchni zabieganych osób. Szybko tanio i łatwo można zrobić pyszne danie.
Do każdego słoiczka dodane są odzielnie przyprawy które wzbogacają inntensywny smak każdej potrawy.
Są to sosy  które lubią wyrazisty a czasem i ostry smak:)
#sosyLowicz








poniedziałek, 22 czerwca 2015

Truskawkowa Rozpusta

Truskawkowa Rozpusta

 Kolejne ciasto które podbiło podniebnie moich domowników:)


Składniki na biszkopt:

- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Połączyć z żółtkami. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 25x30cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 min. w 180 st. C.

Składniki na masę truskawkową:
- 900 g truskawek świeżych lub mrożonych + 3/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 budynie śmietankowe bez cukru + 3/4 szklanki wody

Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie poddusić, rozgnieść truskawki na jednolitą masę. Następnie wsypać galaretki i wymieszać. Budyń rozprowadzić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy truskawkowej, chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, przestudzić, aż stanie się letnia i zacznie tężeć.
Masę wyłożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Poczekać aż masa zastygnie.

Składniki na masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany kremówki ( ja dałam ok 1 l.)
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 śmietan - fixy
- ok. 100 g pokruszonych herbatników

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixami. Wyłożyć na masę truskawkową, posypać pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić.

Smacznego:)mniam

czwartek, 11 czerwca 2015

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z Botwinki

Ufff jak gorąco ufff jak gorąco....A na taką pogodę najlepsze coś lekko strawnego i chłodnego czyli chłodnik:)
Przyznam się robiłam pierwszy raz i o dziwo nawet moja córa się zajadała gdzie tam dużo zieleniny :)

Składniki:


1 pęczek botwinki z buraczkami (najlepiej żeby były dość duże)
1/2 pęczka rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
400 g jogurtu greckiego
400 g kefiru
1 średni ogórek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier


Botwinkę umyć. Buraczki obrać. Gałązki drobno poszatkować. Całość zalać wodą (tyle żeby tylko zakryć całość wodą). Dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Gotować ok. 20 minut do miękkości.
Całość przecedzić i wywar odstawić do ostudzenia.
Buraczki pokroić w kostkę.

Kefir wymieszać z jogurtem. 
Rzodkiewkę pokroić w półplasterki. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. 
Szczypiorek i koperek posiekać.
Wszystko razem wymieszać.

Gdy wywar będzie zimny zalać nim mieszankę jogurtową. Wcisnąć dwa ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

Schłodzić w lodówce przed podaniem, najlepiej 3-4 godziny.

wtorek, 9 czerwca 2015

Jogurtowe ciasto z owocami

Jogurtowe Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami

Kupiłam truskawki i rabarbar hmmm co by tu upichcić:)Jeśli jesteś zalatana  to ciasto idealne dla Ciebie . Można dać do tego ciasta każde owoce więc przepis na pewno Wam się przyda:)

Składniki :
5 jaj
400g cukru (zmniejszyłam ilość do 350 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 ml oleju roślinnego
220 g jogurtu naturalnego (dałam gęsty, typu „grecki”)
500 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 300g rabarbaru (można dać więcej)
ok. 300 g truskawek (można dać więcej)
2 łyżki cukru brązowego
dodatkowo do posypania ok. 50 g płatków migdałowych

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Dużą blaszkę (ok. 35 x 25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na kawałki ok. 1 - 1,5 cm grubości. Posypać 2 łyżkami cukru – wymieszać.
Mąkę przesiać do oddzielnej miski wraz z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić żółtka jaj od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno olej roślinny, jogurt, oraz ekstrakt waniliowy.
Ciągle ucierając – dodawać po trochę mąki.
Na koniec włożyć całą pianę i bardzo delikatnie wymieszać masę (najlepiej ręcznie łopatką silikonową).
Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę, Na wierzchu rozłożyć rabarbar i pokrojone truskawki. Posypać migdałami w płatkach.
Piec ok. 45 - 50 minut. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło – przykryć z wierzch folią aluminiową.
Patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy.
Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :) Uwaga jak szybko się robi tak samo szybko znika z talerzy :)