poniedziałek, 26 października 2015

Sernik Tiramisu

Na urodziny mojej mamy przygotowałam Tort- sernik Tiramisu,delikatny, puszysty , przyjemny i nie za słodki. Do tego szybko i łatwo się go robi:)

Tort-Sernik Tiramisu
 

Spód:
* 1 szklanka pokruszonych herbatników
* 1 kopiata łyżka cukru pudru
* 60 g stopionego masła

Masa:
* 500 g Mascarpone
* 500 ml kremówki 36%
* 1 szklanka cukru pudru
* 4 łyżeczki żelatyny

Do przełożenia:
* 1 opakowanie biszkoptów Lady Fingers
* 1/2 szklanki mocnej, słodkiej kawy
* 1/2 szklanki rumu lub amaretto
* kakao



Ciasteczka mieszamy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Nie zwiększajcie ilości masła, nawet jeśli wyda się Wam, ze jest go za mało - dzięki temu spód nie będzie twardy. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 26-28 cm i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy, by całkowicie się rozpuściła i odstawiamy do wystygnięcia. Nie można dodać jej za ciepłej do masy, aby śmietana się nie ścięła. Kremówkę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem ok 2-3 minuty i dodajemy przestudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze minutkę. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy całość na najniższych obrotach, tylko do chwili dokładnego połączenia się składników. Masę dzielimy na 2 części.

Kawę mieszamy z alkoholem i przelewamy do miseczki. Na ciasteczkowy spód wykładamy połowę masy serowej, a następnie układamy na niej zamoczone w kawie biszkopty. Biszkopty powinny być dobrze nasączone, tak jak do tiramisu. Biszkopty układamy blisko siebie, a następnie obficie posypujemy je kakao. Na biszkopty delikatnie wykładamy drugą część sera i uderzamy kilka razy tortownicą w stół by masa weszła w szczeliny między biszkoptami. Sernik wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień sernik sernik posypujemy kakao i ewentualnie dekorujemy startą czekoladą.

Smacznego :)


poniedziałek, 19 października 2015

Niezwykłe trio

Za oknem deszcz, szaro i ponuro.. a u mnie w kuchni słodko i smacznie. Pierwszy raz robiłam to ciasto i się nie zawiodłam wszystkie warstwy się dopełniają i tworzą niesamowicie smaczną całość :)Ciasto jest warte każdej minuty stania w kuchni :)



Niezwykłe Trio

Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 opakowanie galaretki ananasowej lub agrestowej, gruszkowej
1 łyżka masła
1/3 szklanki cukru
Masa jogurtowa:
2 duże jogurty naturalne (razem około 700g)
2 opakowania galaretki truskawkowej
Śmietana:
500ml śmietanki 30% lub 36%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder ciągle miksując.

2. Dodać żółtka, aromat i wymieszać krótko mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Na wierzch przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo krótko, delikatnie wymieszać.

3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×36 cm (może być nawet trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.

Masa jabłkowa:
4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

5. Starte jabłka przełożyć do rondelka, dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać galaretkę w proszku i mieszać, aż się galaretka rozpuści, zdjąć z ognia.

6. Ciepłe jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia.

Masa jogurtowa:
7. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.

8. Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby masa jogurtowa trochę stężała.

Śmietana:
9. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.

10. Śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, powoli wlewać żelatynę. Gotową śmietankę rozsmarować na wierzchu masy jogurtowej i ciasto wstawać do lodówki na parę godzin. Podawać pokrojone w kwadraty.