wtorek, 14 czerwca 2016

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO :

NIESAMOWICIE PYSZNY I AKSAMITNY SERNIK NA ZIMNO A DO TEGO SZYBKI W WYKONANIU. IDEALNY NA CIEPŁE DNI.

SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 1 kg twarogu zmielonego np. z wiaderka
  • 700 g truskawek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
  • 1 paczka biszkoptów, okrągłych
  • ok. 500 g truskawek
Biszkopty układamy na dnie tortownicy o śr. 24-26 cm. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Truskawki miksujemy z cukrami. Ser miksujemy na jednolitą masę razem z musem truskawkowym. Powoli cały czas miksując wlewamy ostudzoną całkowicie żelatynę. Kilka truskawek kroimy na plasterki i przyklejamy do ścianek tortownicy. Do środka formy powoli np. dużą łyżką do zupy wlewamy masę serową. Wkładamy na około pół godziny do lodówki. Następnie układamy połówki truskawek na wierzch. Sernik owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.