Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 250 g masła lub margaryny
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części 2/3 i 1/3. Mniejszą część zamrozić, większą schłodzić w lodówce.
Większą część ciasta rozwałkować i umieścić w formie ( o boku 25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec przez 15 minut w 180 st. C.
Składniki na warstwę gruszkową:
- 4 gruszki
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z waniliii
- 100 g czekolady ( gorzka )
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę i poddusić z wodą i cukrem, na koniec dodać rozrobiony w odrobinie wody budyń i ekstrakt waniliowy. Masę odrobinę przestudzić i dodać posiekaną w kosteczkę czekoladę, wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.
Składniki na piankę:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego
- 1/3 szklanki oleju
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Miksując dodać proszek budyniowy i na koniec wlewać cienką strużką, cały czas miksując olej.
Piankę wyłożyć na masę gruszkową. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.
Piec około 40 minut w 180 st. C. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz