Składniki:
- 500 g maki gryczanej (ja używam firmy Bezgluten)
- 1 opakowanie (7g) suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 4 płaskie łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 425 ml ciepłej wody (26 stopni)
- 1 torebka kaszy gryczanej (jak ktoś nie lubi można nie dodawać smaczny jest również bez)
- ja dodatkowo dodaje trochę ziaren słonecznika i dyni
Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, olej i wodę. Z pomocą robota kuchennego miksować składniki ok. 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać ugotowaną kaszę gryczaną oraz ziarna i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki do chleba i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
ok. 40-60 minut ciasto powinno podwoić swoją objęość.
Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopnie ( bez termoobiegu ).
A nie mówiłam że dziecinnie proste :) Smacznego :)
mam go na liscie do upieczenia :)
OdpowiedzUsuń