Dzisiaj przepis na pyszne ciasto, czeko sernik.Robiłam go już kilka razy i za każdym razem wychodzi rewelacyjny . Nie dość że jest smaczny to jeszcze prosty i szybki.
CIASTO SEROWO CZEKOLADOWE
Porcja na formę o wym. 32x20 cm:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
200 g masła lub margaryny,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
op. cukru waniliowego,
4 jaja,
5 łyżek wody
Masa serowa:
70 dag sera białego - najlepszy półtłusty, zmielony 2-krotnie,
4 jaja,
1 szklanka cukru,
125 g masła,
opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej
wiórki kokosowe - u mnie waflowe
Ciasto: masło rozpuścić, wsypać cukier, zamieszać aż się rozpuści. Dodać kakao, cukier waniliowy i wodę. Zagotować i pogotować 5 minut na małym ogniu. Po ostudzeniu odlać pół szklanki masy (będzie na polewę). Do reszty dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa: miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku, na końcu dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu ostudzić, polać odlaną masą i posypać wiórkami. Smacznego!
*jeśli obawiacie się surowych żółtek, dodajcie do odlanej gorącej masy kilka łyżek wody. Do ciasta natomiast dajcie 3-4 łyżki mąki więcej. Powinno być dosyć gęste.
Porcja na formę o wym. 32x20 cm:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
200 g masła lub margaryny,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
op. cukru waniliowego,
4 jaja,
5 łyżek wody
Masa serowa:
70 dag sera białego - najlepszy półtłusty, zmielony 2-krotnie,
4 jaja,
1 szklanka cukru,
125 g masła,
opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej
wiórki kokosowe - u mnie waflowe
Ciasto: masło rozpuścić, wsypać cukier, zamieszać aż się rozpuści. Dodać kakao, cukier waniliowy i wodę. Zagotować i pogotować 5 minut na małym ogniu. Po ostudzeniu odlać pół szklanki masy (będzie na polewę). Do reszty dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa: miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku, na końcu dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu ostudzić, polać odlaną masą i posypać wiórkami. Smacznego!
*jeśli obawiacie się surowych żółtek, dodajcie do odlanej gorącej masy kilka łyżek wody. Do ciasta natomiast dajcie 3-4 łyżki mąki więcej. Powinno być dosyć gęste.
Ładne ciasto i apetyczne:)
OdpowiedzUsuńI wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto i wychodzi nawet 'leniwej gospodyni' ;) czekam na kolejne
OdpowiedzUsuń