- 100g mąki krupczatki
- 100g mąki pszennej
- 100g masła
- 1 żółtko
- 50g cukru pudru
- łyżka kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
- opakowanie cukru waniliowego (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g mleka w proszku
- 150g cukru kryształu
- 100g masła
- 50ml wody
- łyżka cukru waniliowego
- bakalie i czekolada do dekoracji (u mnie migdały i czekolada)
Masło posiekać z mąką (krupczatką + pszenną), solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtko wraz ze śmietaną. Dosypać proszek do pieczenia. Ciasto zagnieść - starać się to zrobić sprawnie i szybko, by nadmiernie nie ogrzać ciasta rękami. Gdy składniki się połączą owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (w ostateczności można skrócić ten czas wkładając ciasto do zamrażarki).
Schłodzone ciasto rozwałkować w prostokąt. Dodać rant na brzegach (można uformować wałeczek z ciasta lub po prostu podwyższyć jego brzegi). Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyciągnąć gdy się zarumieni. Spód wystudzić, a następnie wypełnić masą.
Wykonanie masy:
Rozpuścić masło. Zmiksować mleko w proszku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wrzącą wodę i rozpuszczone masło. Całość zmiksować. Od razu nakładać na upieczony spód mazurka.Gdy masa zastygnie ozdobić wg własnego pomysłu lub pozostawić bez ozdób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz