środa, 15 kwietnia 2015

Super Smacznyi łatwy Mazurek z mleka w proszku

Składniki na ciasto:
  • 100g mąki krupczatki
  • 100g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 50g cukru pudru
  • łyżka kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
  • opakowanie cukru waniliowego (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na masę:
  • 100g mleka w proszku
  • 150g cukru kryształu
  • 100g masła
  • 50ml wody
  • łyżka cukru waniliowego
  • bakalie i czekolada do dekoracji (u mnie migdały i czekolada)
Wykonanie ciasta:

Masło posiekać z mąką (krupczatką + pszenną), solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtko wraz ze śmietaną. Dosypać proszek do pieczenia. Ciasto zagnieść - starać się to zrobić sprawnie i szybko, by nadmiernie nie ogrzać ciasta rękami. Gdy składniki się połączą owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (w ostateczności można skrócić ten czas wkładając ciasto do zamrażarki). 
Schłodzone ciasto rozwałkować w prostokąt. Dodać rant na brzegach (można uformować wałeczek z ciasta lub po prostu podwyższyć jego brzegi). Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyciągnąć gdy się zarumieni. Spód wystudzić, a następnie wypełnić masą.


Wykonanie masy:
Rozpuścić masło. Zmiksować mleko w proszku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wrzącą wodę i rozpuszczone masło. Całość zmiksować. Od razu nakładać na upieczony spód mazurka.Gdy masa zastygnie ozdobić wg własnego pomysłu lub pozostawić bez ozdób.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz