Wczoraj upiekłam taki o to pyszny i wilgotny chlebek:)
Jest on idealny dla osób które mają uczulenie na pszenice oraz które są zabiegane ponieważ nie potrzebuje on dużo pracy ani czekania a smakuje wyśmienicie .
Składniki:
• 400 g mąki gryczanej lub 400 g kaszy gryczanej niepalonej
zmielić na mąkę
• 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
• 2 łyżeczki suchych drożdży lub 1 łyżka świeżych drożdży lub 150 ml zakwasu bezglutenowego na chleb, może być mniej, jeśli zakwas się silny i mocno pracujący
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy lub oleju, margaryny, masła
• 3 łyżki chrzanu (trzeba czytać dokładnie etykiety na słoikach, większość zawiera w składzie mleko)
• 2 łyżki siemienia lnianego mielonego + 200 ml wrzątku
• 200 ml wody, (jeśli jest zakwas, wody trzeba dolać trochę mniej)
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru, miodu lub syropu daktylowego
• liście do wyłożenia chleba
• 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
• 2 łyżeczki suchych drożdży lub 1 łyżka świeżych drożdży lub 150 ml zakwasu bezglutenowego na chleb, może być mniej, jeśli zakwas się silny i mocno pracujący
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy lub oleju, margaryny, masła
• 3 łyżki chrzanu (trzeba czytać dokładnie etykiety na słoikach, większość zawiera w składzie mleko)
• 2 łyżki siemienia lnianego mielonego + 200 ml wrzątku
• 200 ml wody, (jeśli jest zakwas, wody trzeba dolać trochę mniej)
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru, miodu lub syropu daktylowego
• liście do wyłożenia chleba
Przygotowanie:
1. Czosnek obieram ze skórki i przepuszczam przez praskę lub
rozcieram.
2. Mielone siemię lniane wkładam do kubka, zalewam wrzątkiem i mieszam. Po 2 minutach wkładam blender i miksuję. Musi powstać zwarty „glut”. Studzę.
3. Do miski wkładam mąkę gryczaną, skrobię ziemniaczaną, czosnek, drożdże lub zakwas, siemię, cukier, sól, chrzan. Dolewam wodę i miksuję żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam na 5 minut. Jeśli ciasto bardzo zgęstniało. Dodaję jeszcze wody i miksuje ponownie.
4. Spód blaszki o wymiarach 30cm x 11 cm wykładam liśćmi chrzanu. Przekładam masę chlebową do połowy wysokości blaszki i wygładzam mokrą dłonią. Na wierzchu układam dwa liście chrzanu dla ozdoby. Chleb zostawiam do wyrośnięcia w piekarniku z zapaloną lampką. Taki mam sposób latem, gdy moja szafka stojąca na ścianie komina jest zimna. W przypadku drożdży – wyrastanie ciasta zajmuje około 40-60 minut. W przypadku zakwasu, zależnie od jego siły od 8 godzin do 12 godzin. Ciasto powinno się podnieść, ale nie wypłynąć z blaszki.
5. Włączam piekarnik na 180 stopni, gdy osiągnie temperaturę, piekę około 50 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wystawiam z piekarnika, czekam około 15 minut i wyjmuję chleb na blaszkę.
2. Mielone siemię lniane wkładam do kubka, zalewam wrzątkiem i mieszam. Po 2 minutach wkładam blender i miksuję. Musi powstać zwarty „glut”. Studzę.
3. Do miski wkładam mąkę gryczaną, skrobię ziemniaczaną, czosnek, drożdże lub zakwas, siemię, cukier, sól, chrzan. Dolewam wodę i miksuję żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam na 5 minut. Jeśli ciasto bardzo zgęstniało. Dodaję jeszcze wody i miksuje ponownie.
4. Spód blaszki o wymiarach 30cm x 11 cm wykładam liśćmi chrzanu. Przekładam masę chlebową do połowy wysokości blaszki i wygładzam mokrą dłonią. Na wierzchu układam dwa liście chrzanu dla ozdoby. Chleb zostawiam do wyrośnięcia w piekarniku z zapaloną lampką. Taki mam sposób latem, gdy moja szafka stojąca na ścianie komina jest zimna. W przypadku drożdży – wyrastanie ciasta zajmuje około 40-60 minut. W przypadku zakwasu, zależnie od jego siły od 8 godzin do 12 godzin. Ciasto powinno się podnieść, ale nie wypłynąć z blaszki.
5. Włączam piekarnik na 180 stopni, gdy osiągnie temperaturę, piekę około 50 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wystawiam z piekarnika, czekam około 15 minut i wyjmuję chleb na blaszkę.
Smacznie się prezentuje:) Gdybym mogła drożdże jeść to bym go zaraz sobie upiekła:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis na chleb :)
OdpowiedzUsuń