Składniki:
-Biszkopt jasny (na dwa blaty):
6 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-Biszkopt kakaowy:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
2-3 łyżki kakao
-Mus z jabłek:
1,5 kg kwaśnych jabłek pokrojonych w grubą kostkę (antonówka/szara reneta)
½ szklanki cukru (można więcej jeśli lubimy mocno słodki mus)
½ łyżeczki cynamonu (można pominąć)
1/3 szklanki wody
2-3 łyżki żelatyny
-Krem waniliowy:
750-800 ml mleka
180 g cukru
200 g miękkiego masła
16 g cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić 2 łyżeczkami ekstraktu z wanilii lub pastą waniliową)
4 czubate łyżki mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
4 średnie jajka
Poncz do kakaowego biszkopta:
½ szklanki likieru czekoladowego
½ szklanki gorącej przegotowanej wody
cukier do smaku
Dodatkowo:
250 g frużeliny wiśniowej (można zastąpić konfiturą wiśniową podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny
80 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być
sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając
około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do
ciasta drewnianą łyżką.
Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie
kwadratowa tortownica, wiec papierem wykładałam tylko dno formy). Do
formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-35 minut (do
suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka minut w formie
do przestygnięcia. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 2 blaty.
Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być
sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając
około 30 sekund. Mąki wymieszać z kakao, przesiać, delikatnie wmieszać
do ciasta drewnianą łyżką.
Formę o wymiarach jak przy jasnym biszkopcie wyłożyć papierem do
pieczenia. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około
20-25 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia.
Mus z jabłek:
Pokrojone w grubą kostkę jabłka przesmażyć z 1/3 szklanki wody, cukrem i
cynamonem do miękkości. Do gorących dodać rozrobioną w gorącej wodzie
żelatynę (1/4 szklanki wody), dokładnie wymieszać. Mus ostudzić, wstawić
na kilka godzin do lodówki, żeby stężał.
Krem waniliowy:
Zagotować 500 ml mleka z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym. Pozostałe
mleko zmiksować z jajkami i mąką zwykłą oraz ziemniaczaną, dodać do
gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty (do zgęstnienia), cały czas
energicznie mieszając, żeby się nie doszło do powstania grudek. Masę
budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę dodawać stopniowo po
łyżce masy budyniowej (do wyczerpania budyniu) ucierając na najwyższych
obrotach miksera, by nie powstały grudki. Jeśli krem będzie zbyt luźny
można wstawić go na kwadrans do lodówki.
Całość:
Na jeden z jasnych biszkoptów* wyłożyć stężały mus z jabłek, wyrównać
wierzch, przykryć kakaowym biszkoptem. Przygotować poncz (wymieszać
wszystkie składniki. Tak powstałym ponczem skropić kakaowy blat.
Na blat kakaowy wyłożyć krem waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę wiśniową, przykryć jasnym biszkoptem.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Nałożyć na wierzch biszkoptu.
*można go nawilżyć ponczem np. z dodatkiem calvadosu lub z herbaty z
cytryną lub z dodatkiem likieru cytrynowego (ja nawilżałam tylko blat
kakaowy)
to dopiero rozpusta!
OdpowiedzUsuń