Ciasto RabarbaLove
Ciasto RabarbaLove
Nie ukrywam znalazłam przepis w internecie na jednej z ulubionych moich stron http://www.malacukierenka.pl/ ja troszeczkę go zmodyfikowałam ale najpierw napisze przepis oryginalny a na koniec dodam moją uwagę taką trochę bardziej z lenistwa :)
Ciasto Wyszło przepyszne a z talerza zniknęło momentalnie:)
Składniki:
Ciasto:
4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
130g miękkiego masła
szczypta soli
130g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej)
Beza:
4 białka
150g cukru
50g płatków migdałowych
2 łyżeczki soku z cytryny
2 płaskie łyżki kisielu w proszku, najlepiej w czerwonym kolorze, ja użyłam malinowego
Masa rabarbarowa:
500g rabarbaru
3-4 truskawki (niekoniecznie)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100ml wody + 6 łyżek wody
60g cukru
Masa śmietanowa:
400g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżeczki żelatyny
Ciasto:
1. Masło utrzeć z solą i cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty).
2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać żółtka, po
każdym dodaniu przez chwilę miksować (około 30 sekund). Dodać aromat
wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem
dodawać do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać.
4. Tortownicę o średnicy 23cm (lub dwie tortownice, oba ciasta możemy
piec na raz) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do
tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Jeśli mamy dwie tortownice
połowę ciasta nakładamy do jednej i połowę do drugiej.
Beza:
5. Połowę białek ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny (lub jeśli od razu
robimy na dwie tortownice, ubijamy całe białko z 2 łyżeczkami soku z
cytryny). Gdy masa będzie już sztywna, stopniowo dodajemy połowę cukru i
dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści i masa będzie gęsta oraz lśniąca.
Na końcu dodajemy 1 łyżkę kisielu (jeśli robimy na dwie tortownice,
dodajemy cały cukier i kisiel) .
6. Pianę wyłożyć równomiernie na ciasto w tortownicy i posypać połową
płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC na
funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to
wstawiamy obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).
7. Gdy ciasto ostygnie, zdejmujemy obręcz, do tortownicy nakładamy drugą
połową ciasta i znów ubijamy białka, jak poprzednio. Tak samo pieczemy
ciasto, jak za pierwszym razem.
8. Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.
Masa rabarbarowa:
9. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100ml wody,
wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i
zagotować. Gotować przez około 5 minut.
10. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego
się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu
przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.
11. Letnią masę rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa śmietanowa:
12. Żelatynę rozpuścić w około 1/5 (1/4) szklanki ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia.
13. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać ostygniętą żelatynę i delikatnie wymieszać.
14. Śmietanę nałożyć na masę rabarbarową. Drugie ciasto wyjąć z
tortownicy i położyć je na ubitą śmietanę. Odstawić na 10-15 minut, aby
śmietana zesztywniała. Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy i podawać.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu, ale odradzam lodówkę, gdyż
ciasto może się zrosić i beza nie będzie z wierzchu chrupiąca. Na drugi
dzień też smakuje rewelacyjnie.
* no to tak ja jak zwykle w pośpiechu nie doczytałam do końca przepisu i zrobiłam jeden biszkopt z bezą wiec wpadłam na pomysł i po prostu przedzieliłam go na pół a warstwę z bezą położyłam na wierzch :)
O rane jakie cudo!!! Nawet nie chce myslec jak musi smakowac
OdpowiedzUsuń