Szybkie do zrobienia niestety trzeba czekać aż deser zgęstnieje:( ja przyśpieszyłam proces wkładając deser do zamrażarki:) i w pół godziny można było już się delektować mieszanką dwóch smaków które niesamowicie się dopełniają:)
Wyszło mi 5 pucharków.
Składniki na waniliową panna cottę:
- 600 ml śmietanki 30% lub 36%
- 100 ml mleka
- 75 g cukru
- 2 laski wanilii (lub 3 łyżeczki aromatu waniliowego)
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
Składniki na truskawkowy mus galaretkowy:
- 500 g truskawek
- 1 opakowanie (75 g) galaretki truskawkowej
- 200 ml gorącej wody
Śmietankę i mleko wlać do garnka, dodać cukier i ziarenka wyskrobane ze
środka lasek wanilii oraz puste strączki. Całość podgrzać. Gdy zawartość
garnka zacznie się gotować, należy go zdjąć z ognia. Wyjąć laski
wanilii, a jeżeli zamiast nich chcecie użyć aromatu waniliowego, to jest
to odpowiedni moment na dodanie go do reszty składników. W ciepłej
wodzie rozpuścić żelatynę i wlać go garnka. Całość wymieszać i odstawić
do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Można przyspieszyć ten
proces wstawiając garnek do zimnej wody. Chłodny płyn przelać do
pucharków lub szklanek i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
(zajmuje to minimum 2 godziny).
Przygotowanie truskawkowego musu to zmiksowanie truskawek blenderem, a
następnie dodanie do nich galaretki rozpuszczonej w wodzie. Przestudzoną
całość należy wylać na stężałą panna cottę i wstawić ponownie do
lodówki. Po mniej więcej 2 godzinach deser powinien być gotowy. Proces
tężenia truskawkowej masy można przyspieszyć wstawiając naczynia do
zamrażalnika lub zwiększając chłodzenie lodówki.
Mniam smakowało obłędnie :) Smacznego
Dłuższy czas zastanawiałam się nad założeniem kolejnego bloga o gotowaniu, ale z jednej strony kocham gotować i sprawia mi mi to wielką radość , to czemu tą radością nie mogłabym podzielić się z Wami :) Jestem zalataną i zwariowaną mamą ale czas na pichcenie zawsze znajdę tylko jak mam wolną chwile biorę córeczkę i lecimy do kuchni fakt faktem najbardziej pomaga mi w wylizywaniu misek po kremach :) Mam nadzieje że z przyjemnością będziecie odwiedzać moją stronę.
Bardzo lubię Pana Cottę, a ta wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Kocham Panna Cotte a ta wyglada przecudownie.. kolejna rzecz na liscie do upichcenia :)
OdpowiedzUsuń