piątek, 18 lipca 2014

Jagodowo mi :)


Został nam cały słoiczek jagód z urlopu mmm co by tu z nimi zrobić? może Sernik jagodowy z białą czekoladą:)

Spód ciasteczkowy:

225 g ciasteczek Oreo

70 g masła

Masa serowa:


700 g twarogu mielonego trzykrotnie (może być twaróg wiaderkowy, ale musi być zwarty i ścisły)

100 ml śmietany kremówki

100 g serka mascarpone

200 g białej czekolady

150 g cukru pudru

3 jajka

2 szklanki jagód, wcześniej przebranych i umytych

1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

Wierzch:

200 ml śmietanki kremówki

1-2 łyżki cukru pudru

½ szklanki jagód

Przygotowanie

Spód:

Ciasteczka rozkruszyć wałkiem lub w malakserze na proszek (razem z kremowym środkiem). Masło rozpuścić w rondelku, dodać do pokruszonych ciasteczek, wymieszać.
Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masę ciasteczkową wyłożyć równomiernie na spód tortownicy, dociskając łyżką lub palcami. Schłodzić kilka minut w lodówce.

Masa serowa:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Jagody zmiksować na mus w malakserze/blenderze.
Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki masy serowej (oprócz roztopionej białej czekolady) zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Na dolna półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 160-165 °C (z termoobiegiem 150° C) wstawić dużą brytfannę napełnioną do ½ wysokości gorącą wodą.
Sernik wstawić na środkową półkę (poziom nad brytfanną) i piec około 50 minut (aż wierzch sernika będzie ścięty (wyłączamy piekarnik, gdy na środku wierzchu sernik jeszcze lekko drży przy dotyku). Zostawiamy sernik do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Wierzch:

Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na wierzch sernika. Na bitą śmietanę wyłożyć jagody.

Smacznego :)

2 komentarze: