czwartek, 11 czerwca 2015

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z Botwinki

Ufff jak gorąco ufff jak gorąco....A na taką pogodę najlepsze coś lekko strawnego i chłodnego czyli chłodnik:)
Przyznam się robiłam pierwszy raz i o dziwo nawet moja córa się zajadała gdzie tam dużo zieleniny :)

Składniki:


1 pęczek botwinki z buraczkami (najlepiej żeby były dość duże)
1/2 pęczka rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
400 g jogurtu greckiego
400 g kefiru
1 średni ogórek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier


Botwinkę umyć. Buraczki obrać. Gałązki drobno poszatkować. Całość zalać wodą (tyle żeby tylko zakryć całość wodą). Dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Gotować ok. 20 minut do miękkości.
Całość przecedzić i wywar odstawić do ostudzenia.
Buraczki pokroić w kostkę.

Kefir wymieszać z jogurtem. 
Rzodkiewkę pokroić w półplasterki. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. 
Szczypiorek i koperek posiekać.
Wszystko razem wymieszać.

Gdy wywar będzie zimny zalać nim mieszankę jogurtową. Wcisnąć dwa ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

Schłodzić w lodówce przed podaniem, najlepiej 3-4 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz