Łatwa Kremówka
Jest to idealne ciasto dla miłośników karpatek, kremówek i ciast z budyniem. Nie dość że jest bardzo łatwe w wykonaniu to jeszcze jest to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam . Zachęcam każdego do zrobienia :) Przepis znalazłam na stronie http://www.malacukierenka.pl/
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego po 275g (muszą być dwa kawałki ciasta)
1l mleka
4 żółtka
1/2 szklanki cukru (proszę dosłodzić do smaku)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3-4 łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego do posypania
1. Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę
(blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec w temperaturze 220oC na funkcji góra-dół przez około
15-18 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce
piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowego
ostygnięcia.
2. Drugi blat ciasta francuskiego pieczemy tak samo, tylko przed włożeniem do piekarnika proszę nakłuć go widelcem.
3. Do 1/2 litra mleka dodać żółtka, wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać mikserem.
4. Pozostałe mleko zagotować w rondelku
z grubym dnem, wlać rozmieszaną mąkę z żółtkami i cały czas mieszając,
zagotować (na początku mogą powstać grudki, ale proszę się nie
przejmować tylko dalej energicznie mieszać, w końcu powstanie jednolity
budyń). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę
pokojową.
5. Masło ucierać mikserem ustawiony na
najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach
dodać ugotowany budyń, po każdym dodaniu chwilę ucierać mikserem, aż
budyń połączy się z masłem.
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem.
7. Na ciasto francuskie, które było
ponakłuwane widelcem, wyłożyć równomiernie masę budyniową. Na wierzchu
rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć drugim ciastem francuskim. Ciasto
wstawić do lodówki na parę godzin, aż dobrze się schłodzi.
8. Kremówkę kroić ostrym nożem (ciasto trochę się kruszy) i przed podaniem posypać cukrem pudrem .
Udanych wypieków:)
Dłuższy czas zastanawiałam się nad założeniem kolejnego bloga o gotowaniu, ale z jednej strony kocham gotować i sprawia mi mi to wielką radość , to czemu tą radością nie mogłabym podzielić się z Wami :) Jestem zalataną i zwariowaną mamą ale czas na pichcenie zawsze znajdę tylko jak mam wolną chwile biorę córeczkę i lecimy do kuchni fakt faktem najbardziej pomaga mi w wylizywaniu misek po kremach :) Mam nadzieje że z przyjemnością będziecie odwiedzać moją stronę.
Fajny przepis, chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuń